Sengana

jordgubbar_sorter

Häromdagen var jag på en plantskola och kikade och stannade till en liten stund vid de jordgubbsplantor som var till försäljning. Nu för tiden finns det ju en uppsjö av sorter att inhandla och plantera och det är inte alltid det lättaste att välja.

Jag passade därför på att fråga en av de anställda som passerade om råd. En fråga som han blev mycket glad över och vi pratade på om de olika sorternas för- och nackdelar. Sedan förklarade jag att jag själv odlade en gammal sort i min trädgård, men också ville prova något nytt på ett litet utrymme. Jag nämnde att min sort hette Sengana, en sort som varit nästan utdöd, men som nu är på frammarsch igen. Han fick då något drömskt i blicken.
– Har du Sengana? frågade han.
Varefter han efter en stunds tvekan konstaterade:
– Det kan jag inte konkurrera med!

Vi skrattade båda gott åt detta och det blev trots allt affär av, då jag beslöt mig för att inhandla två plantor av en ny sort. Mannen var mycket noga med att plocka fram de bästa plantorna av sorten och när jag nöjd gick därifrån så tyckte jag mig höra honom sucka och säga:
– Han har Sengana…