VM-uppdatering

Fotboll, Dam, Infšr VM 2019, Frankrike

Efter några dagar med möjlighet att beskåda damfotboll i Tv4 har jag dragit på mig lite mer erfarenhet från årets VM. Jag tycker fortfarande att det är precis lika spännande med damfotboll som herrfotboll, inte minst med de fördelar som damfotbollen erbjuder och som jag tidigare varit inne på 😊

Men allt är inte guld och gröna skogar, jag har under de senaste dagarna märkt en bedrövlig förändring även inom damfotbollen. Jag berömde tidigare damerna för att inte tjafsa med domaren vid domsluten. Tänk så fel jag hade, de är ju precis lika galna som herrarna, ibland till och med värre ☹

Dessutom tycker jag att alltför många lag, däribland Sverige, har underpresterat i sitt spel. Svenskorna är gärna kaxiga i intervjuerna, men ute på plan är de tekniskt underlägsna många av sina motståndare. Så var fallet i såväl matchen mot USA som matchen mot Kanada. I det senare fallet vann de förvisso matchen, men den gav en klar bild av att vi har tappat försprånget vi en gång hade och att vi framöver, precis som hos herrarna, får lita till kollektivet och ett igelkottsförsvar ☹

Men underpresterat har som sagt många lag gjort, inte minst Brasilien som nu senast fick respass av ett fanatiskt Frankrike. USA har heller inte visat upp sin bästa sida ännu. Och vad gäller domarna så har en hel del av dem också underpresterat. Ibland undrar man om det verkligen är viktigare att damdomarna får visa upp sig än att matcherna ska ledas av de som verkligen kan, oavsett kön. Det är ju faktiskt fotbollen som förlorar i den dolda feminismen när kunskapen inte räcker till ☹