Kol eller gasol

grilled-sausage-links-1318209

Under sommaren och under grilltider kommer alltid frågan om kol eller gasol upp. Själv har jag alltid varit en kolgrillare. Ytan blir bättre, aromen en annan och själva grillkänslan är helt annorlunda 🙂

Inför årets grillsäsong var jag emellertid splittrad. Ja, egentligen var jag förledd av tanken på hur mycket renare och enklare det skulle vara med gasol. Klart att grilla på ett kick och ingen aska att springa och tömma. Det kändes helt enkelt som om det var dags att byta, nu när fjolårsgrillen gav med sig.

Därför inhandlades en gasolgrill i våras, trots de något kostsammare utlägg som en sådan för med sig med gasoltank och allt. Och under sommaren har den verkligen satts på prov. Kött, korv, kyckling med mera har allt passerat genom denna grill när det blivit grilldags. Men så en dag ställde jag några frågor till berörda personer i samband med en grillkväll i min trädgård. Några frågor som gav samma svar som jag befarade och svar som dessutom var desamma som min egen bedömning i denna fråga.

Att äta grillad mat ska vara en njutning. Det får kosta lite extra i arbete och förberedelse, det är det värt. Grillning ska inte vara slentrian och spismatlagning. Grillning ska vara det där lilla extra som man går och längtar efter hela vintern. Och det där knaprigt goda skinnet på en grillad korv. Och eftersom jag är, och alltid varit, en handlingens man så finns det hos mig numera såväl gasolgrill som kolgrill. Fast den förstnämnda kommer nog mest att stå som ett avskräckande exempel på att utvecklingen inte alltid går framåt 🙂