Lilla snigel, akta dig…

farligt.socker

Tänk så farligt det har blivit med socker nu för tiden. Man hör ständigt föräldrar upprepa, ge inte barnen det och ge dem inte det, för det är så mycket socker i. Det har blivit som ett mantra bland föräldrarna. Så var det aldrig förr, vi kunde äta socker när vi ville 🙂

Jag kan förstå att det kan hållas igen med tanke på risken för karies. Så långt är jag med i resonemanget. Men inte i övrigt, det har ju blivit en hysteri, det här med socker. Precis som allting annat som stat och forskning har skrämt oss med tidigare; kaffe, chips, ägg, salt med mera. Och ja, jag vet att jag har påpekat dessa saker tidigare, men jag står fast i min teori 🙂

Kanske skulle man som förälder istället titta lite på matvanorna i övrigt istället. Jag tänker då på alla besök som görs i snabbmatskedjorna runt om i landet och alla halvfabrikatsprodukter som inköps till hushållen.

Inte för att jag har det minsta emot dessa två saker, men i det första fallet har det definitivt ersatt belöningen som tidigare utgick i form av godis. Samtidigt belönar man ju sig själv genom att slippa stå vid spisen. Det senare är ju också en belöningsform, men då till sig själv då man sparar så mycket tid på kvällen och utfodringen av en hungrig familj. Och så är det ju det här med aktiviteter som spelar in. Vi blir ju alltmer stillasittande verkar det som, såväl ung som gammal.

Jag har som sagt inte det minst emot varken snabbmatshak eller halvfabrikat. Men jag tycker det har blivit en hysteri, det här med socker. Jag tror att man definitivt skjuter bredvid målet i frågan. Och dessutom tycker jag att vi äter alldeles för lite mörk choklad i det här landet 🙂