Glöm aldrig vardagens hjältar

3712303-sjukvård

Coronaviruset har utvecklats till en pandemi och världen är mer eller mindre i chock. Ändå har vi i många år vetat att det här skulle hända förr eller senare. Vissa länder har haft bättre beredskap än andra, med lager av den utrustning som behövs i ett krisläge. Andra har medvetet rustat ner såväl krislager som sjukvård.

Detta sätter givetvis sina spår och vi i Sverige tillhör dem som därför nu har stora problem inom sjukvården. Vi har rustat ner och vägrat blicka längre än näsan är lång. Vi tror alltid att vi är undantaget som bekräftar regeln, att vi är lite förmer än andra. Nu står vi där med vårt byk och har svårt att få det tvättat.

När allt det här väl är över hoppas jag att folk kan stå upp gemensamt och backa upp de hjältar som tar den stora smällen för oss andra i samhället. Det är hög tid att de anställda inom sjukvården får berättigade löner för det fantastiska arbete som de gör. Inte minst i dessa svåra tider. De är de stora hjältarna i denna pandemi, de är hjältarna som likt David inte räds Goliat även om de är illa rustade.

Dessvärre tror jag emellertid inte att vi kommer att få se den gemensamma uppbackningen i vårt land. När Coronahysterin väl har lagt sig, kommer folk att glömma vilka det var som stod i frontlinjen och tog riskerna och smällarna för oss. Folk överlag har väldigt lätt att glömma den oskrivna regeln om tjänster och gentjänster ☹