Fel väg att gå

Staty

Att riva statyer över historiska personer har blivit en fluga världen över denna sommar. Framför allt riktar sig denna vansinniga idé mot statyer på rasistiska personer och människomassor hetsar och eggar upp varandra för att ställa till så mycket oreda som bara är möjligt.

Inte för att jag vill försvara de rasistiska idéerna, tvärtom. Det är bra att historian kommer upp och att den väcker en diskussion. Det är först då som vi kan lära oss något av den, och att lära av historien är allom till gagn.

Men historian ska därför också sättas i rätt perspektiv, det går inte att rycka loss fragment av den och säga att så och så var det. Man måste se helheten och det verkar vara synnerligen svårt för gemene man. De verkar inte förstå det viktigaste av allt, vi ska lära för framtiden och bli klokare, visare. Vi kan inte skriva om historien genom att riva statyer och plocka bort människor ur uppslagsverk som har verkat och levat på vår jord. Vi kan inte förneka en verklighet som har varit, vi kan bara lära av den. Annars blir vi ju precis som de som vill förneka Förintelsen 😦