Qatar 2022

Häromdagen lottades kvalspelet till VM i fotboll i Quatar, senvintern 2022. Sverige hamnade i grupp B tillsammans med Spanien, Grekland, Georgien och Kosovo, en femlagsgrupp där seriesegrarna är klara för VM. Grupptvåorna får däremot spela kvalmatcher mot övriga tvåor om en plats i VM-slutspelet. VM-kvalet inleds i mars 2021 och pågår i ett år, fram till mars 2022.

På pappret ser uppgiften inte alltför svår ut. Spanien svarar självklart för det svåraste motståndet och i ärlighetens namn får vi nog redan nu inse att de kommer att stå som seriesegrare när kvalspelet är avslutat. Men vi ska givetvis spela om det.

Däremot är en andraplats en fullt möjlig placering, och därmed vidare kvalspel för att nå VM-slutspelet. Sveriges fotbollsherrar har tidigare visat sig bra på att spela denna form av direkt avgörande matcher. Det vet inte minst Italienarna om, ett lag som vi slog ut på precis det här sättet vid ett tidigare tillfälle.

Och andraplatsen är inte bara möjlig, den ska vi ha om vi är så pass duktiga som vi säger. Skulle vi inte lyckas med det ,då är vi högre rankade än vi förtjänar.