Kungen har rätt

Det var hemskt vad kittliga det svenska folket och svensk media var, när vår konung tog bladet från munnen och uttryckte vad alla och envar egentligen vet. Sverige har misslyckats med att skydda de äldsta och mest utsatta för Coronasmittan.

Det här är ju en sanning som vi alla känner till, hur svårt kan det då vara att erkänna detta.  En del politiker försöker ju till och med plocka viktiga poäng på att kräva regeringens avgång av denna anledning. Men när kungen uttrycker sig i saken så går alla i taket. Varför då? Han är väl också människa? Han har väl också rätt till en åsikt? Och så länge han håller sig till sanning och fakta borde media och kritiker hålla sin stora käft.

Det är uppenbart att Sverige misslyckades med att skydda de mest utsatta, trots goda intentioner från regeringens sida. Och vad alla också egentligen vet, men som ingen tycks vilja erkänna och offentligt avslöja, är att det inte var regeringens fel att det hela gick snett.

Felet var kommunpolitikernas, de som hellre såg till den egna kommunala ekonomin istället för de kostnader som ett skydd på äldreboende skulle dra med sig. Alla de kommunpolitiker som inte ville skydda sin äldrevårdspersonal genom att dela ut skyddsutrustning som var dyr, de som inte brydde sig för att det var för dyrt.

Varför ger sig inte politikerna i riksdagen på dessa kommunpolitiker som visade uppenbart brist på ansvar i våras? Svaret är enkelt, i väldigt många fall tillhör de ansvariga kommunalpolitikerna samma parti som de som gnäller och skäller mest. Och att gläfsa på de egna skulle ju skapa splittring i de egna leden. Då är det lättare att ge regeringen skulden eller att gnälla på kungen. Något som bara visar vilka svaga, omogna och fördärvade politiker vi satt i regeringsställning.

Men media då, skulle de inte kunna ge sig på kommunpolitikerna? Knappast, media är till mångt och mycket hyenor som sällan själva lägger ner ett byte. De ger alltför ofta på redan skadade offer som har svårt att försvara sig. Och så gäller det att samla ett drev för att bli tillräckligt många för att klara uppgiften. Och det drevet kan vara svårt att få fram på kommunal nivå.