Gör Annandagen till helg igen

Idag skulle vi egentligen alla ha haft en ledig dag. Om nu inte våra korkade politiker fattat ännu ett av sina många tokiga beslut. Annandag Pingst fanns nämligen som en röd dag i almanackan fram till och med 2004. Men då kom någon tokskalle på att vi måste ha en nationaldag att fira. Nationaldag?! Vi har väl aldrig firat detta tidigare, men plötsligt blev massmördaren Gustav Vasa en landsfader och vips hade vi fått en nationaldag som firade hans intåg i Stockholm.

Och politikerna, som sällan eller aldrig vill göra den vanliga människan en tjänst, kom på att om vi gör nationaldagen till en röd dag i almanackan så kan vi byta den mot Annandag Pingst. Men vad de inte berättade var att Annandag Pingst alltid infaller på en måndag, medan nationaldagen varierar år från år. Det innebär att vi, folket, förlorar två lediga dagar under en sjuårsperiod. Kanske inte så mycket att bråka om, men då hade det ju inte varit det på andra hållet heller och man kunde behållit Annandag Pingst som en röd dag.

Om dessa clowner åtminstone bytt nationaldagen mot 1:a maj, som också varierar, så hade det inte varit lika genomskinligt vad de var ute efter. Men det gick ju inte för sig, det var ju en socialdemokratisk regering som under ledning av Göran Persson genomförde detta idiotiska byte ☹