Låtskrivarkollaps

Inför EM i fotboll passade jag på att lyssna av de deltagande lagens EM-låtar. Ni vet sådana där som alltid ska skrivas till stora mästerskap och som ska lyfta såväl de egna landslagen som deras fans.

Resultaten var dock nedslående. Det finns ju inte en enda låt som håller EM-klass ☹ Att Sveriges låt är under all kritik var ju ingen nyhet, men de andra länderna var ju inte mycket bättre. En del var till och med sämre än den svenska, och det säger ju inte så lite ☹

Hur kommer det sig att professionella låtskrivare kan misslyckas så kapitalt, de har ju trots allt haft fyra år på sig att skapa något bra. Okey, två år om de ska hinna med att skriva en låt till VM också. Förr lyckades de ju alltid få till något trallvänligt, en del blev ju till och med hits, som ”När vi gräver guld i USA” eller ”In med bollen i mål”. Kan man kalla det hela en kollektiv, europeisk låtskrivarkollaps?