Lagom är bäst

De senaste dagarna har delar av Kanada och USA drabbats av en rejäl värmebölja med inte mindre än 49 grader. Jag har släkt och vänner i just dessa områden i USA och de har skämtsamt sänt mig bilder på hur de steker ägg på stenarna utanför sitt hus.

Det är en värme som vi i Sverige har svårt att föreställa oss, vi har ju själva haft problem under den här sommaren med en temperatur på 30 grader. Och jag tillhör själv de personer som lider när temperaturen stiger över 25 grader.

Under en av mina resor i USA för några år sedan bestämde jag mig för att ta rast i en liten stad vid namn Needles i Kalifornien. Jodå, det är samma stad som John Steinbeck skriver om i klassikern Vredens druvor. Den ligger på västra Coloradoflodens västra strand i Mohavedalen i Mojaveöknen, nära gränsen till Arizona och Nevada. Och här var det rejält varmt.

När jag steg ur, den med aircondition utrustade, bilen slog en vägg av värme emot mig. I gassande Californiasol tog jag mig in på närmsta café och serverades dricka av en mycket vänlig servitris. Hon berättade att även hon tyckte att det var aningen för varmt denna dag, då kvicksilvret hasat upp till drygt 42 grader i skuggan.

Dryga 42 grader är alltså vad jag som mest fått utstå, men då var jag där som turist och tvingades inte jobba i värmen. Och inte att vara i solen, där det dessutom är åtskilligt varmare.