Regnfri fruntimmersvecka är ovanligt

Nu har snart hela den så kallade ”fruntimmersveckan” passerat och detta utan att en enda regndroppe fallit, åtminstone här. Märkligt.

Fruntimmersveckan kallas de sex-sju dagar i Sverige och Finland mellan 18/19 och 24 juli då enbart kvinnor har namnsdagar. I Sverige och bland finlandssvenskar är fruntimmersveckan sedan 1827 respektive 1868 sex dagar lång och börjar 19 juli, medan den i Finland sedan 1929 är sju dagar lång och börjar 18 juli.

Enligt den gamla Bondepraktikan brukar perioden vara regnig. Enligt Finlands meteorologiska instituts statistik infaller helt regnfria fruntimmersveckor i medeltal en gång på tio år, och lika många regniga fruntimmersveckor, då det regnar under alla sex eller sju dagarna. I medeltal regnar det under tre eller fyra av fruntimmersveckans dagar. Men så tycks det ju inte bli i år i alla fall.