Laget är större än jaget

I tisdags kväll fick jag se världens bästa fotbollsspelare göra sitt första mål för sin nya klubb. Jag pratar givetvis om Lionel Messi 😊

Den lille argentinaren svarade för målet som betydde 2-0 för hans Paris SG mot Manchester City i Champions League. Ett mål som blev matchens sista och därmed säkrade segern för det franska laget. Låt vara att resultatet inte speglade matchen som helhet, Manchester var nog egentligen lika bra som hemmalaget. Men det är ju som bekant målen som räknas i fotboll.

Men världsstjärnan Messi svarade inte enbart för ett mål i matchen. Innan slutsignalen var över svarade han för något så specifikt som att lägga sig bakom den mur som Paris ställde upp vid en farlig Manchesterfrispark. Något som väckte förundran och en hel del kritik. Så kallade experter hävdade att en stjärna som Messi inte ska sänka sig till dylika saker, att det finns spelare med lägre status som ska utföra det jobbet.

Själv tycker jag inte om sådant snack. I fotboll ska man agera som ett lag, man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans. Man gör helt enkelt grovjobbet tillsammans.

Jag vet att det aldrig skulle gå att få vissa spelare, med uttalad eller självpåtagen stjärnstatus, som aldrig skulle göra det Messi gjorde. Ingen svensk och ingen  portugisisk. Men det är där som de blottar att de enbart spelar för sig själva, den egna statusen och plånboken, och inte för laget.

För många, inte minst för mig, visade därför Messi vilken stor människa och stor spelare han är, när han tog plats på marken bakom den egna spelarmuren. Han visade att laget är större än jaget 😊