Underbar doft

Luktärterna sjunger nu på sista versen och uppriktigt så kommer jag verkligen att sakna dem i vinter. I år köpte jag, till hutlösa priser, utsäde till gammaldags luktärt och planterade dessa helt enligt gängse rekommendationer. Dessvärre var de relativt sena och de kom därav sent igång med själva blomningen också. Vilket i sin tur gjorde att pollineringen blev försenad, då pollinerarna avtog i takt med höstens ankomst.

Men så gott de luktade. Det var en doft som tog andan ur en och jag har glatts över dem under hela deras sena blomsterperiod.

Men här kommer också problemen med frösättning in i bilden. Eftersom så få blommor blev pollinerade så har jag dåligt med eget utsäde till kommande vår. Jag hade hoppats på att få ut mer av den varan, inte minst med tanke på priset jag gav för årets utsäde. Jag får väl trots allt nöja mig med det jag fått och använda det till nästa vår. Fast speciellt stor blir sannolikt då inte nästa års luktärtskruka.