Rätt lag till VM

Att Sverige missade att gå till fotbolls-VM har väl inte undgått någon. Och i mina ögon så var det också fullt rättvist, sedan får alla partiska kommentatorer och besserwissrar säga vad de vill.

Mot Tjeckien hade Sverige tur när tjeckerna, helt regelvidrigt, fick ett mål bortdömt under ordinarie speltid. Domaren blåste svensk frispark för ruff på en svensk försvarare, men reprisen visade klart och tydligt att så var inte fallet. Situationen granskades av VAR, men det har vi ju lärt oss vid det här laget, att det spelar mindre roll vad som är rätt eller fel, de går ytterst sällan emot en domares beslut. Därför blev ordinarie speltid mållös och förlängning fick tillgripas och där gjorde Sverige det enda målet, vilket tog dem vidare i kvalspelet. Låt vara att Sverige var det bättre laget under matchen, men det handlar om att göra mål och de enda som gjorde detta under ordinarie matchtid var faktiskt Tjeckien. Fast de hade då domaren emot sig i en enda situation och det kostade Tjeckerna avancemanget.

Mot Polen var det två jämnstarka lag som ställdes mot varandra, men Sveriges oförmåga att göra mål höll i sig. De fick också en straff emot sig som i hela världens ögon var solklar. Fast inte i de svenska kommentatorernas, de fann den billig. Precis som många skribenter. Ofattbart.

Tur då att de som verkligen kan lite om fotboll, och som inte jobbar på TV4 eller på de större kvällstidningarna, inte tvekade utan såg på situationen med objektiva ögon. Straffen var solklar, det såg alla som inte var fanatiska.

Själv hade jag gärna sett Sverige i VM, men det måste gå rätt till. Fusk och felbedömningar gynnar inte rättvisan och ett mästerskap ska alltid gå rättvist till.