Historiska rön


Slagfält från bronsåldern skriver om historien

slaget-vid_tollense_bronsalder_krig-2FaWtjD7Rs0eVdpihF-mCg

Upptäckten av ett gammalt slagfält i en nordtysk floddal har förbluffat forskarna. Slaget, med uppåt 4000 man inblandade, gör att bronsålderns historia måste skrivas om.

Läs mer


Historien-om-Sverige

SVT storsatsar på historien om Sverige

SVT inleder just nu arbetet med sin största historiesatsning någonsin. I centrum står en tio timmar lång dokumentärserie – från istid till närtid om skeenden och personer som påverkar våra liv än i dag. Historien om Sverige vänder sig till hela familjen och den kommer ha premiär hösten 2023 och inspelningarna startar hösten 2021.

Läs mer


nodar_utspisning_tammerfors_1868-UaG7bug4Z96EwgAwt_h2og

Nödåren 1867–69

Först drabbades Norrland av envis kyla våren och sommaren 1867. Året därpå förstörde svår torka skördarna i södra Sverige. Den senaste hungersnöden i Sveriges historia var därmed ett faktum. Förutom ogynnsamt väder orsakades nödåren av politiska misstag.

Läs mer


fredrik_den_store_och_faltskaren-dgHcWT1uu7klueClIq5row

Slagfältets kirurgi

För de soldater som sårades under stormaktstidens otaliga krig fanns inte mycket hopp. Fältskärens roll var först och främst att avlägsna skadade lemmar.

Läs mer


topbillede-AfwtD0nGdTt2wnFXYagl2A

Vikingar slängdes i massgrav

År 2008 fann arkeologer skeletten av 35 unga män i en massgrav i Oxford. Skador på benen visar att offren höggs och stacks ihjäl. Efter fyra års undersökningar fann forskarna bevis för att männen dödades när den engelske kungen år 1002 gav ordern: Döda alla danerna!

Läs mer


Neandertalare

Neandertalare tog hand om döv krympling

Upptäckten av dövhet hos en reda försvagad neandertalare stärker forskarnas teori om att urtidsmänniskorna tog hand om sina svaga.

Läs mer


Arkeologer på bergetArkeologiska skatter försvinner när isen smälter

I 6000 år har föremål från forna tiders skandinaver ligget skyddade under stora norska istäcken. Nu hotar högre temperaturer dock att bryta ned de arkeologiska skatterna.

Läs mer


dna-forskare_max_planck-institutet-clxG8iokDBsZ4scGyPGZGg

Så har DNA-forskningen revolutionerat historien

På senare år har allt bättre DNA-analyser gett arkeologer och historiker nya, viktiga insikter. Bland annat har kunskaperna om den moderna människans och jordbrukets ursprung förbättrats. En rad historiska gåtor har kunnat lösas och för släktforskare har den nya tekniken inneburit en revolution.

Läs mer


Sturemorden_erik_xiv

Erik XIV:s blodiga Sturemord

År 1567 utspelade sig en av de märkligaste och mest omtalade händelserna i svensk historia. Vad låg egentligen bakom Erik XIV:s mord på en rad höga adelsherrar på Uppsala slott?

Läs mer


puff

Bromsa endast i nödfall!

Hoppa över diken med bilen. Ta sikte på småvilt. Och tuta ofta. Och bromsa bara i nödfall! Så löd reglerna för 1930-talets bilförare. Varsågoda, här kommer en autentisk lektion!

Läs mer


forfaengeligevikingertilweb-ud7LCBdK8ONPQaGxB1D9ZQ

Vikingarna var fåfänga kvinnojägare

De ansade skägget, hade tjusiga frisyrer och tog långa bad. Vikingarna var så oemotståndliga att engelska kvinnor lämnade man och barn till förmån för en nordbo.

Läs mer


Utgrävning Järvsö

Unikt fynd från samisk trumma

Sommarens utgrävning av en samisk boplats utanför Järvsö blev en succé. Resterna av en samisk trumma hittades.

Läs mer


swede_hollow_1930-4w8rzfsE4e6UwyErHa8z2w

Svenskarna som hamnade i USA:s slum

Författaren Ola Larsmo fascineras av de historier som hamnat i skymundan. Som den om de fattiga svenska emigranter som levde i kåkstaden Swede Hollow i Minnesota.

Läs mer


knaefald_www-wjh-SQz9aq1JVnEn6wLuUAProtest på knä sprider sig – Martin Luther King uppfann den

USA: Under hashtaggen #takeaknee sprider en viral kampanj mot rasdiskriminering sig just nu med blixtens hastighet. Den knäböjande position som kampanjens anhängare intar är emellertid inte ny – den introducerades 1965 av Martin Luther King.

Läs mer


antikythera-final-cut

Världens första dator kunde förutspå solförmörkelser

I 2 000 år låg en lerklump med kugghjul av brons på Medelhavets botten. Nu har forskare rekonstruerat mekanismen och avslöjat att det rörde sig om världens första dator.

Läs mer


harald_hardrade-tl4LLtq1RWvdSJz0vbfpqw

Harald Hårdråde – den siste vikingakungen

Harald Hårdrådes liv bestod till stor del av krig. Som ung kämpade han vid Olof den heliges sida i slaget vid Stiklestad. Senare blev han legosoldat hos den bysantinske kejsaren innan han återvände för att återerövra Norge med eld och svärd.

Läs mer