Bilder berättar


Varje människa har en historia att berätta, om man bara tar sig tid att lyssna. Det borde fler människor göra, det är nyttigt för alla parter. Likaså har varje bild en historia att berätta. Varje bild är ett fruset historiskt dokument som kan avslöja många saker om man bara tar sig tid att studera det lite närmre. På den här sidan kommer vi att presentera sådana dokument. De flesta av dem, men långt ifrån alla, är hämtade från Ljungby IF:s fina bildarkiv. Njut av dem – det har vi gjort.


 

24068195_2086557444901167_5691693403096846836_n

Diö juniorlag fick 1966, genom Stig Sandgren försorg, möjlighet att möta Malmö FF:s juniorlag i en vänskapsmatch nere i Malmö. Hur matchen slutade vet vi inte, däremot vet vi namnen på de spelare som fick chansen att visa upp sig för Malmöpubliken. En del av bollbegåvningarna blev så småningom lokala kändisar, andra blev rikskändisar.
Spelarna är i det bakre ledet: Jimmy Hultberg, Tommy Almblad, Åke Fast, Olle Nordin (inlånad från Älmhult och blivande förbundskapten för svenska A-landslaget), Mats Svensson och Max Svensson.
Främre ledet: Ulf Fransson (inlånad från Älmhult), Reijo Anttonen, Bengt Lundström, Lennart Jonsson och Kjell Svensson.


 

Representationslaget 1940

Krigstider, ute i Europa rasade andra världskriget för fullt hösten 1940 och här i Sverige försökte vi leva våra liv så naturligt som möjligt, även om förutsättningarna för detta givetvis var begränsade.
Fotbollen rullade i alla fall på som vanligt och Ljungby IF hade något stort på gång. Säsongen 1936/37 hade föreningen blivit degraderade från Sydsvenska serien division 3, och de senaste säsongerna hade LIF huserat i Smålandsserien division 1. Placeringarna sedan degraderingen hade varit fyra, trea, tvåa, nu var det dags att kliva fram och ta steget uppåt.
Bilden togs i samband med vinteruppehållet säsongen 1940/41 och laget övervintrade som serieledare med målskillnaden 25-9. G Bergström är soldaten längst till vänster på bilden, troligtvis hemma på permission, medan övriga fotbollskrigare är Sture Linder, K V Persson, G Verner, A Andersson, Rune Karlsson och lagledare A Aronsson. Mittenraden består av Y Svensson, L Svensson och Å Hallberg. I främre raden finner vi S Nilsson, Stig ”Tippen” Jönsson och Gösta ”Pära” Persson.
Hur gick det då till slut för grabbarna? Jodå, de infriade förväntningarna och slutade som seriesegrare. Tio vinster, tre oavgjorda och endast en förlust gav 23 seriepoäng och målskillnaden 46-19. Det innebar comeback till Sydsvenska serien division 3. Där spelade föreningen sedan i fyra år. Men det är ju en annan historia…


 

A-laget 1928

Fotboll á la 1928. Ljungby IF spelade sedan säsongen 1926/27 i Smålandsserien division 1. På bilden återfinns Ljungby IF:s förste tränare, Baldwin Johansson, som trea från höger. Baldwin kom från IFK Göteborg och förde stora fotbollskunskaper med sig i bagaget. Om dessa kunskaper gick att omsätta i praktiken låter vi dock vara osagt. Det skulle nämligen dröja till säsongen 1932/33 innan Ljungby IF kunde stoltsera som seriesegrare för första gången.
LIF:s fotbollsproblem under det sena 1920-talet var målskyttet och laget prenumererade mer eller mindre på jumboplatsen i tabellen. På fem säsonger kom man sist fyra av gångerna och näst sist en gång. Men det skulle som sagt bli bättre. Och hur som helst så är det stiliga grabbar som ställt upp framför kameran för att förevigas. Det är vi tacksamma för idag för bilden är ett unikt tidsavtryck. Dessvärre har vi inte kunnat identifiera alla spelarna, men de vi känner igen är, från vänster, Valter Granholm, okänd, okänd, Erik Westerberg, Ivar Sterner, Gunnar Gunnerson, Bror Asp, Valter Johansson, Karl ”Max” Ströbäck, Baldwin Johansson, Helge Håkansson och Folke Ekström.


 

Image 9-1

Sommaren 1977 var det drygt fyra år sedan Ljungby IF startade sin damfotbollsverksamhet och det hade blivit dags att premiera vissa av spelarna. Orsaken till detta var att inte mindre än fyra av dem som var med redan från starten nu hade spelat minst 100 matcher i föreningens regi. Detta uppmärksammades med en ceremoni i föreningens klubbstuga, där Lennart Granholm från LIF:s damfotbollssektion talade om historiens vingslag.
– Det är ett historiskt ögonblick i LIF:s mer än 60-åriga tillvaro när nu flera av våra damfotbollsspelare kan fira jubileum för 100 matcher.
Fler skulle så småningom följa dessa dampionjärer och erövra priser för 100 spelade matcher i föreningens dräkt, men dessa var de första. Och skulle du trots förmodan inte känna igen dem så kan det bero på att tidens tand naggar oss alla. Namnen på jubileumstjejerna när bilden togs var Anna-Louise Persson, Gerd Holst och Anette Gustavsson.


 

1967 Klubbstugan

Året är 1967 och klubbstugan är på plats på Axel Ångbagares gata 8. Ett sommarregn har precis dragit förbi och lämnat spår på vägen som skvallrar om de ihållande dropparna som nyligen fallit. Gatan har ännu inte asfalterats, ej heller uppfarten till stugan där välkrattad singelsten och ett blomsterland välkomnar besökaren.
Fanan vajar i flaggstången som har en annorlunda placering jämfört med dagens flaggstång, och trädgårdskonst pryder den välansade gräsmattan. Inbjudande trädgårdsmöbler finns också för dem som vill slå sig ner en stund utanför föreningens stolthet, den egna klubbstugan.
Att det är en föreningsägd byggnad syns med all tydlighet. Dels hänger föreningens klubbemblem väl synligt på stugväggen, och dels har man lagt in förkortningen LIF på takpannorna.
Uppe på skorstenen finns också en tv-mast och dess antennsladd slingrar sig ner för taket och letar sig så småningom också in i stugan. Det vittnar om att klubbstugan säkerligen var samlingsplats inte bara vid föreningsevenemang, utan kanske också vid olika tv-kvällar. Kanske samlades man där för att gemensamt titta på något populärt tv-program som Hylands hörna, kanske vid något tv-sänt sportevenemang.
Hur som helst, en samlingsplats var det onekligen och den gamla klubbstugan har fyllt sin funktion med råge. Därför känns det inte mer än rätt att den nu med ålderns rätt har fått dra sig tillbaka och gå i pension.


 

1936 Sydsvenskarna

Denna minnesbild är från 1936 och benämns i fotoalbumet för ”Sydsvenskarna”. Det var på den tiden som man spelade höst-vår säsong inom fotbollen och under säsongen 1935-36 spelade LIF hem seriesegern i Smålandsserien division 1 under tränare ”Malla” Petterssons tränarskap. Totalt tio segrar, två oavgjorda och två förluster var facit och de 22 poängen räckte till serieseger. Målskillnaden var för övrigt 44-15.
Givetvis var förväntningarna höga på laget när hösten 1936 kom och serien drog igång igen. Nu var nog tanken att LIF-killarna skulle etablera sig i den Sydsvenska serien, division 3. Så högt upp hade föreningen aldrig tidigare varit kvalificerad. Och visst fanns nog viljan och energin där, det råder det ingen tvekan om. Det var bara det att skillnaden i motståndet var betydligt högre än det varit under föregående år. Endast sex ihopspelade poäng blev det när man på våren 1937 summerade serien. Förvisso kom laget inte sist, bara näst sist, men endast en seger, fyra oavgjorda och 13 förluster gav respass för lagledare Jocke Hallström och hans mannar. Målskillnaden 22-67 visade förvisso att laget inte var helt ofarliga framåt, men 3,7 i målsnitt bakåt räckte de inte till, trots förnämliga intentioner och troligtvis den senaste fotbollsutrustningen.
På bilden kan man ana att flera spelare inhandlat nya skor inför säsongen och att de dubbats enligt konstens alla regler. Lägg också märke till målvaktens stötdämpande knäskydd för djärva dykningar vid stolprötterna.


 

1922, 21 maj, Serietävling i friidrott i Älmhult. Rast på vägen

Den ökande bilismen under 1920-talet gjorde det möjligt för föreningar att resa och tävla i lag inom friidrotten. Den 21 maj 1922 gav sig exempelvis Ljungby IF iväg till Älmhult för att tävla. På bilden har resan förevigats genom fotograf när man tog sig en rast på vägen till Älmhult. Hur många bilar som användes är osäkert, men förhoppningsvis mer än denna enda. I alla fall om man räknar personerna på bilden, som ju är åtta stycken till antalet. Dessutom finns det väl minst en person bakom kameran. Utrustningen skulle ju också fraktas med. En av personerna håller exempelvis ett spjut i handen. Säkerheten vågar vi som sagt bara sia om, men farten var ju lägre på den tiden och bilarna färre. Dessutom verkar ju en av personerna på bilden vara en rutinerad bilförare.


 

1978 Spelartruppen

Fotbollssäsongen 1978 mönstrade Ljungby IF en stark spelartrupp med många kända ansikten. Ett 30-tal spelare ingick i den trupp där A-lag och B-lag togs ut för att representera föreningens seniorverksamhet i Smålandsserierna. Bland ansiktena hittar vi bland annat vår nuvarande ordförande, men också flera andra kända idrottsprofiler från stan. Exempelvis hockeygurun Jerry Andersson, trotjänaren Kalle Häradsbäck, Anders Wirehn, Dag Johansson, Bengt Gustafsson, Lars Roubert och många, många fler.
Det här året spelade A-laget i division 5 Västra, laget fabricerade 48 mål och släppte in 33. Tolv vinster, fyra oavgjorda och sex förlorade matcher inbringade totalt 28 seriepoäng. Något som resulterade i en slutgiltig tredjeplats.
Lägg märke till den vita klubbstugan i bakgrunden och det vackra klubbmärket som pryder densamma. Klubbemblemet är detsamma som än idag pryder vår gamla klubbstuga, men det kom onekligen mer till sin rätt mot den vita husfärgen från år 1978.


 

1989 Check från supporterklubben

Älskade supporterklubbar

Vart tog de vägen, egentligen, supporterklubbarna? Genom årens lopp har de gått förlorade hos de flesta föreningar. De som lever kvar idag finns i princip bara hos föreningarna på elitnivå. Och de få övriga som lever kvar är de sista, underbara, entusiasterna.
För visst är de saknade? Inte bara för de pengar som de drog in till föreningen, utan även som den sociala inrättning som de en gång var. De jobbade i det tysta med lotterier, försäljningar, evenemang och mycket, mycket mer. De var ett andningshål i vardagen där man kunde träffa likasinnande och ha kul tillsammans, samtidigt som man bidrog med medmänsklighet till sina medmänniskor. De var en del av föreningen, en mycket viktig del i många avseenden. De var en stor del av föreningens själ och avsaknaden av dem är stor.
Den här bilden är från 1989 och visar hur Ljungby IF:s supporterklubb överräcker en prischeck på hela 50 000 kronor till föreningen. En fantastisk summa från en fantastisk organisation.


 

1967 Mallorcaresan

På internationellt uppdrag

Under det sena 1960-talet vågade Ljungby IF sig på något nytt och spännande. Föreningen tog flyget söderut och landade så småningom på Mallorca. Detta resmål var fortfarande relativt nytt 1967 och det var onekligen ett äventyr utöver det vanliga. Visserligen hade Mallorca varit ett semestermål för charterresenärer i drygt tio år, men det var fortfarande en spännande nyhet för gemene man och kvinna. Vad föreningen gjorde under sin vistelse på ön är dock föga känt. Bilder som denna visar att de fanns på plats och njöt av sol och värme. Bild finns också från de traditionella tjurfäktningarna som lockar turister. Men rent idrottsmässigt är historien tystlåten om vad som skedde i samband med resan. Och kanske är det lika bra det, hade det varit några framgångar att tala om så hade det nog funnits förevigat.


 

1926 Gubbar mot flickor

Fotbollsuppvisning

I samband med idrottsfesten i Hvilan den 20 juni 1926 bjöds det på en spännande drabbning på Lagavallen. Ett gubbalag ställdes mot ett flicklag och gemensamt poserar de här framför kameran inför matchen. Gubbarna är skrudade i LIF:s blå-vitrandiga tröjor, om än möjligtvis specialsydda för detta tillfälle. Även flickorna har enhetliga matchtröjor och dessutom någon form av byxkjol. Gräset verkar inte vara nyklippt, men det spelar mindre roll då ingen deltagare verkar använda fotbollsskor. Vanliga kängor duger gott jämnt över. Och kanske användes inte fotbollen som så tryggt vilar i knät på flicklagets målvakt, kanske användes den större varianten av boll som du ser till vänster, bredvid gycklaren, på bilden. Den var säkert skonsammare för fötterna. Och mer dråplig för publiken som hukar under sina paraplyer i bakgrunden.


 

1923 Propagandatävling på skidor

På glatt underlag

Ljungby IF har, som ni säkert känner till, under sin dryga hundraåriga historia haft många strängar på sin lyra. Och det är långt ifrån alltid som fotbollen har haft den mest framträdande rollen bland alla idrotterna inom föreningen. Det har varit hård konkurens genom åren. Skidsektionen var kanske inte den största sektionen inom LIF, men skidsporten var populär och har dessutom uråldriga anor. Skidor har man nämligen åkt i Sverige sedan urminnes tider. De äldsta skidor som har hittats är över 5 000 år gamla och hittades i byn Kalvträsk i Västerbotten. De är världens äldsta skidor.

Kanske åkte man inte skidor i Ljungby för 5 000 år sedan, men den 2 december 1923 anordnade Ljungby IF en propagandatävling på skidor för pojkar. Som ni kan se på bilden så var intresset stort för sporten. Totalt deltog 21 pojkar i tävlingen som lockade mångdubbelt fler åskådare av båda könen och av alla åldrar. På den tiden var det snörikt i början på december, vilket bilden bevisar. Men speciellt kallt på detta datum var det antagligen inte. I alla fall inte om man tittar närmare på de huvudbonader som såväl deltagare som åskådare ikläder sig.


 

reservlaget-1972

B-laget, laget mitt emellan

Genom åren har väl de flesta fotbollsspelares väg in i representationslaget gått via B-laget. Bara att ta sig dit från ungdomsfotbollen var ju något alldeles speciellt. Plötsligt fick du spela mot vuxna motståndare och det var ett stort steg i det unga fotbollslivet. Föreningen trodde på dig som spelare och gav dig chansen att visa vad du gick för, mot seniorer. Och det var en bra skola. Du fick chansen att möta andra uppstickare i din egen ålder från andra klubbar och de som kanske redan spelat där något år. Men du fick också möta rutinerade rävar som ganska snart plockade ner dig på jorden om du försökte med divalater. Du lärde dig också tämligen snart att muskler kan vara till nytta och att du inledningsvis vägde ganska lätt i närkamperna. Men det gav dig tåga och motivation till att utvecklas vidare och på sikt arbeta för att vinna en plats i A-laget. Du utvecklades kort och gott om du hade rätt inställning. Och det gav dig en bra insikt i hur seniorfotboll spelades. Den här bilden kommer från Ljungby IF:s B-lag 1972. Om du studerar den lite närmare så avslöjar egentligen allt det som den här texten handlar om. Om unga uppstickare, några stycken som ser mer bofasta ut och även några rutinerade rävar som en gång tillhört A-laget men som nu rundar av sin fotbollssejour i föreningens B-lag.


 

1935 Bandylaget på Ljungsjön

Bandyentusiasterna

Det har inte alltid varit bara fotboll på Ljungby IF:s agenda. Genom åren har massor av idrotter haft egna sektioner inom föreningen, bordtennis, friidrott och ishockey är bara några av dem. För att inte tala om bandyn som var en stor sport under 30-talet. Den här bilden är tagen på Ljungsjön år 1935 och visar LIF:s bandylag på deras egen hemmais. Hjälm och handskar tillhörde tydligen inte standardutrustningen och det var endast målvakten som hade lite benskydd. Och som handskar tycks finhandskarna ha kommit väl till pass. Det var tuffa grabbar på 30-talet.


 

1930 Juniorlaget mot Strömsnäsbruk

Juniorerna i Strömsnäs

Den 27 april 1930 reste Ljungby IF:s juniorlag till Strömsnäsbruk för att spela träningsmatch mot Strömsnäsbruks reservlag. Det var en strålande vacker vårdag och förväntningarna var stora inför matchen. Med facit i hand kan det väl konstateras att någon seger blev det inte denna gång. Hemmalaget vann med siffrorna 5–3. Fast att döma av bilden så var grabbarna lika glada trots det. Solen sken, det var vår i luften och dagen till ära var killarna uppklädda och prydliga. Stil och profil, enligt ett senare uttryck. Idag är klädkoden en helt annan och i den frågan kan väl utvecklingen knappast påstås ha gått framåt. Stil och profil har fått ge vika för mjukbyxor och hoodtröjor. Och det är inte utan att det från och till saknas stil och profil på planen också.


 

1957 Truppen på Tysklandsresan

Internationellt utbyte

Ljungby IF har genom åren haft ett stort internationellt utbyte inom idrottsvärlden. Inte minst när det gäller friidrott. Den här bilden är bara ett av många exempel på detta. Den är tagen 1957, när Ljungby IF reste till Tyskland för att tävla. Resan företogs med buss och varade från den 17:e till den 20:e juli. Motståndare under Tysklandsresan var SV Olympia Neumünster och St Georg Hamburg.


 

1947 Ishockey

Kungar på is

Ljungby IF:s ishockeysektion har en kort men framgångsrik historia. Mycket av hockeysektionens historia är förvisso höjt i dunkel, men tack vare Sigurd Johanssons klippbok från 1940-talet får vi veta en hel del som annars hade varit oss fördolt denna dag som idag är. Sigurd Johansson hade nummer två på sin spelartröja och på bloggsidan Nr 2 i Troja, berättar Sigurds son om sin fars upplevelser. Vi riktar därför ett stort tack till honom som gjort denna historia om LIF:s hockeysektion levande, och kastar oss därefter rakt in i historien.

Smålands ishockeyförbund bildades i slutet av 1944, på initiativ av Gunnar Forsberg och Ljungby IF var en av de sex klubbar som deltog vid bildandet. Klubbarna som bildade förbundet köpte gemensamt in utrustning, detta sedan man fått ett rejält bidrag av Svenska Ishockeyförbundet. Men att en del spelare saknade viss utrustning kan ses på bilden ovan. Ljungby IF verkar ha spelat sina första matcher vintern 1945. I ett tidningsklipp som är från säsongen 1945/46 påpekas det att Ljungby har ett års erfarenhet. LIF spelade totalt fem seriematcher under första säsongen, men det är inte säkert att någon av dessa spelades i Ljungby. De kan mycket väl ha spelats i Växjö. Lagen LIF mötte var Hovmantorp, Lessebo och tre Växjölag.

Ljungby IF når direkt stora framgångar. 1946 blir man de första Smålandsmästarna någonsin efter att ha besegrat Östers IF med 5-9 på bortaplan i distriktmästerskapsfinalen. Genom vinsten får man delta i Svenska mästerskapet, men där åker man ut direkt efter en förlust med 1-7 mot Karlbergs SK, Stockholm, på hemmaplan. 1948 står man som segrare igen. Man vinner Smålandsserien, div 1, sydvästra gruppen.

Trots att ishockey 1946 är något nytt i Ljungby etablerar den sig snabbt. Den tilldrar sig intresse i den lilla staden. Tidningsskriverierna och publiksiffror vittnar om det. Man kan förvånas av hur snabbt, direkt inpå kriget, ett både nationellt och internationellt utbyte uppstår. Ljungby IF spelar under de här åren mot lag som Stockholms stadslag, Atlas Diesels IF, Karlbergs SK och Malmö FF. Vid flera tillfällen möter man Köpenhamn. Man spelar också mot Danmarks och Österrikes landslag.

Ljungbys första match på internationell nivå spelades i Köpenhamn år 1947. Där mötte de Köpenhamns Sköjtelöberförening. Matchen spelades på Peblinge sø, en av vallgravsdammarna i absoluta centrum av staden. De småländska mästarna väckte intresse i grannlandet. Matchen sändes i sin helhet av Danmarks Radio. Den ”radierades”. Något som Ljungbyborna genom lokalpressen fick veta först i efterhand.

Men 1948 blev sista året som undersektion i LIF för hockeykrigarna. Den 22 mars samma år bildades nämligen IF Troja av spelarna och andra hockeyentusiaster.


 

1943 Sällskapsrummet i klubblokalen

Första klubblokalen

År 1943 fick Ljungby IF sin allra första klubblokal. Initiativtagare till klubblokalen var dåvarande ordföranden Otto Siöström och han hade dessutom stor del i finansieringen av densamma. Alltid pålitlige Folke Stensson var förstås också delaktig, han la mycket tid och kraft på klubblokalens inredning. Men de flesta av föreningens yrkesmän bidrog genom att dra sitt strå till stacken, allt efter kunnande och tid, precis som det ska vara i en ideell förening. I klubblokalen fanns bland annat ett rum med ett bordtennisbord som användes flitigt av medlemmarna. Detta rum pryddes av klatschiga tavlor med idrottsmotiv, målade av Helmer Granholm. Och till vår glädje kan vi konstatera att en av dessa målningar finns kvar i föreningens ägo än idag, då den pryder entrén i vår nya klubbstuga.

Men det fanns också en samlingslokal som vi kan se på bilden ovan. Prisskåpet i bakgrunden skvallrar om att LIF, trots sin enbart 30-åriga historia, har samlat på sig en hel del priser. Liksom erkännande diplom som pryder väggen. Samlingslokalen som sådan erbjuder en skön samlingsplats i komfortabla möbler. Och på bordet skvallrar dessutom ett schackbräde om att det inte bara var kroppen som tränades i LIF, utan även knoppen.


 

sommarfest-med-boxning

Boxningsuppvisning

På Ljungby IF:s sommarfest den 6 augusti 1933 bjöds det på boxning av högsta klass på Lagavallen i Ljungby. Två av Sveriges bästa boxare genom tiderna ställdes mot varandra i en uppvisningsmatch.
I ena ringhörnan återfanns Nisse Ramm och i den andra ringhörnan stod Harry Persson. Ramms främsta meriter under tiden som amatör är två EM-guld, ett OS-silver och två SM-guld. Han provade också på livet som proffsboxare och var över i USA och boxades.
Harrys Person hade i och för sig inga svenska mästerskapstitlar, men han var å andra sidan både skandinavisk mästare och europamästare i professionell boxning. Även han provade på boxning i det stora landet i väster och gick sex proffsmatcher under sin USA-turné. En uppmärksammad seger över Johnny Risko i Madison Square Garden i New York 1926 innebar höjdpunkten i hans karriär.
Hur uppvisningsmatchen på Lagavallen slutade är okänt. Kanske var det den yngre Ramm som avgick med segern med tanke på att Perssons karriär var i dalande. Å andra sidan kanske den hårdslående Persson fick in en fullträff på Ramm och då skulle matchen sannolikt ha slutat men knock out.
Men hur som helst så bjöds Ljungbypubliken en strålande underhållning. Och en och annan yngling sidsteppade säkert hem från Lagavallen den kvällen och drömde om en framtida boxningskarriär i Förenta Staterna.


 

1982 LIF dam seriesegrare i division IV sydvästra

Klassiska fotbollsdamer

Ljungbys fotbollsdamer av årgång 1982 är något av det starkaste lag som föreningen någonsin har visat upp. Det segervissa laget huserade i division 4 sydvästra och spelade hem 31 av 32 möjliga seriepoäng, något som givetvis resulterade i serieseger och avancemang till damtrean. På 18 matcher fabricerades hela 85 mål framåt, medan endast 14 mål noterades i den egna kassen.

Året innan, 1981, vann laget 15 av 16 möjliga matcher i seriespelet och förlorade endast en match. En förlust som var ödesdiger och som resulterade i missad serieseger i en tuff målskillnadsaffär. Därför var seriesegern 1982 extra skön att bärga.

Och inget annat LIF-lag kan uppvisa en liknande tvåårscykel i föreningens historia; 32 spelade matcher, 30 vinster, en oavgjord och en förlust. Den har gjort dem legendariska.


jubileumsfesten-1929

Jubileumsfest anno 1939

Påskafton, den 30 mars, 1929 på Stadshotellet i Ljungby. Medlemmarna i Ljungby IF har samlats för jubileumsfest när föreningen fyllde 15 år. Närmare 50 personer fanns på plats för att äta och roa sig, nästan exakt på jubileumsdagen. I taket är det dekorerat med silkesband som skimrar i ljuset från den elektriska lampan och på väggarna märks konstnärliga idrottsmotiv. Prisutdelning har uppenbarligen redan skett när bilden ska tas, det märks på de lyckliga personer som håller i de erövrade pokalerna. Några har dessutom mottagit en medalj som redan pryder kavaj och klänning.

Herrarna är välklädda med kavaj och vit skjorta. Slips eller fluga gäller. Damerna har ifört sig den finaste stassen med stiliga klänningar, nylonstrumpor och klack på skorna. Många av dem har säkert lagt timmar hos hårfrisörskan. Men är det fest så är det.


k-e-jensen

Ovärderliga fotbollsdomare

Fotbollsdomare, ibland alldeles otroligt duktiga och ibland utskällda och värdelösa. Kan det finnas något mer otacksamt arbete? Hur de än anstränger sig och gör sitt absolut bästa så är det alltid någon som är missnöjd med dem. Någon som alltid har åsikter och som hittar antingen det ena eller också det andra felet hos dem. Är det inte spelare så är det ledare eller publik. Men kanske borde de så kallade experterna rannsaka sig själva lite istället. Fotbollen är ju indelad i divisioner och så är även domarna på sätt och vis. Ju högre upp i seriesystemet du spelar, desto högre rankas domarna till din match. Och ju lägre ner i seriesystemet, desto sämre ranking på domaren. Därför är ju matematiken egentligen ganska enkel. Om du som spelare hade varit bättre personligen så hade du också haft en högre rankad domare som dömt din match. Du är alltså i samma klass som domaren och när du gnäller på honom så bekräftar du egentligen enbart din egen status och briljans.

Domaren på bilden är frisör K. Einar Jensen. Han var Ljungby IF:s första domare och började döma Ljungbys matcher redan 1914. Hans domarpipa finns fortfarande kvar i Ljungby IF:s klubbstuga. Bilden är tagen 1961, då Jensen fyllde 80 år. Den avslöjar inte om han fick mycket skäll för sina domarinsatser på den tiden. Men den ger ett intryck av en bestämd person med rejäl pondus.


Annonser